
Typische handgemaakte Boliviaanse pasteitjes, sappig van binnen en krokant van buiten.
Empanadas Salteñas zijn gevuld met rundvlees, aardappel, gekookt ei, komijn en bieslook. In verschillende variaties staan ze door heel Zuid-Amerika bekend als Salteñas.
Salteña betekent letterlijk van alta, een tad in het noorden van Argentinië. Het i du logi ch dat deze uitpuilende hartige nack met een zoete vlezige vulling Argentijn moet zijn, toch? Niet
Salteña betekent letterlijk van Salta, een stad in het noorden van Argentinië. Het is dus logisch dat deze uitpuilende hartige snack met een zoete vlezige vulling Argentijns moet zijn, toch? Niet precies. De geschiedenis achter Bolivia’s favoriete ochtendsnack is iets gecompliceerder dan dat. Lees verder om de ware oorsprong te ontdekken.
Ten eerste is het belangrijk op te merken dat de salteña gemakkelijk te onderscheiden is van andere empanadas op het continent, waarvan er veel zijn. De salteña wordt bijna uitsluitend in Bolivia gegeten, wordt in de oven gebakken en heeft een harde korst in een duidelijk uitpuilende vorm met een platte bodem. Binnenin zitten de gebruikelijke vullingen van rundvlees of kip, hardgekookte eieren en groenten zoals erwten of wortelen. Om nog maar te zwijgen van de zoete, soms pittige jus die deze empanada echt onderscheidt.
Hoe dan ook, verder met het verhaal. Volgens de legende werd dit populaire ontbijthapje voor het eerst uitgevonden door Juana Manuela Gorriti, een Argentijn uit Salta. Gorriti vluchtte in het begin van de 19e eeuw uit Argentinië om te ontsnappen aan de wrede dictatuur van Juan Manuel de Rosas en belandde in Tarija, in het zuiden van Bolivia. Met weinig geld om op te vertrouwen, voedde ze haar arme gezin op de enige manier die ze kende: door te koken en empanadas te verkopen.
Gorriti was een uitstekende chef-kok en een slimme zakenvrouw om op te starten. Naarmate de tijd verstreek, ontwikkelde ze geleidelijk haar recept om zich aan te passen aan de lokale smaak, en met groot succes. Het duurde niet lang voordat moeders overal in Tarija tegen hun kinderen zeiden: “Vaya comprar en empanadas de la Salteña”(Koop wat empanadas van de dame uit Salta) en uiteindelijk bleef de naam salteña hangen.
Gorriti moet verdomd goede empanadas hebben gemaakt, want later trouwde ze met de president van Bolivia. Zoals het gezegde luidt: “De weg naar het hart van een man is door zijn maag.”
Hoewel het werd uitgevonden door een Argentijn, werd het gebak binnen de Boliviaanse grenzen gemaakt in overeenstemming met de Boliviaanse smaak. Dit maakt het Boliviaans in ons boek, en net zo goed omdat Bolivianen trots zijn op hun salteña’s die in het hele land in overvloed worden gegeten.
Merk op dat ze in Salta een heel ander soort gebak doen, vaak de empanada salteña, wat even heerlijk is. Bent u een bezoek aan de stad en wilt u er zelf een uitproberen? Dit zijn de beste plaatsen om er een op te halen.
Smaken:
Rundvlees
Kip
Groente
Prijs:
Doos met 10 salteñas: € 40
Per stuk: € 4,5